De omgeving

de Boschwandeling - omgevingBij het horen van het woord Achterhoek is het eerste dat in je opkomt: Normaal. En dat is niet zo gek. Tenslotte is deze band nogal gezichtsbepalend, maar daarnaast is normaal ook een prima omschrijving van de volksaard van de Achterhoeker. Doe maar gewoon, kouwe drukte is nergens voor nodig. Dit is vooral duidelijk in de buurtschappen op het platte land, waar het naoberschop nog volop leeft en elke boerderij een naaste buur en een kring van buren om zich heen heeft. Je loopt niet de deur plat, maar als het nodig is, sta je voor elkaar klaar.

Maar de Achterhoek is meer. Vanuit uw slaapkamerraam ziet u het voor de Achterhoek zo kenmerkende coulisselandschap. Houtwallen en door beuken of eiken omzoomde weggetjes doorsnijden het landschap. Als je een hoek omgaat, kan je zomaar een traag stromend beekje of een hert tegenkomen of één van Gelderlands vele kastelen. Het is het Eldorado voor de wandelaar, fietser en ruiter.

Ten noordoosten van De Boschwandeling bevindt zich de Lochemse Berg, een bult van bijna 50 meter hoogte. In Limburg lachen ze daarom, maar wij noemen het een berg. In het westen ligt het Grote Veld. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het een gevarieerd bosgebied dat loopt van Lochem tot aan Warnsveld. Beide natuurgebieden zijn doorsneden met vele wandel-, fiets-, ruiter- en menpaden.

In de naaste omgeving staan ook een flink aantal kastelen en landhuizen. Van de meeste zijn de tuinen te bezichtigen, een enkele kunt u ook van binnen bekijken. Musea vindt u onder meer in Zutphen, Borculo en Kranenburg; molens in Zwiep en Ruurlo. In de weekeinden is er meestal wel een cultureel of sportief evenement in de omgeving te vinden (zie Activiteiten). Na afloop van een heerlijk ontspannen dag is er in het historische stadje Lochem (stadsrechten sinds 1233!) en omgeving volop gelegenheid om culinair aan uw trekken te komen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om met ons mee te eten (zie Extra). Kortom, eigenlijk is er helemaal geen reden om níet een weekeindje naar de Achterhoek te komen.